Welke gasdrukregelaar heb ik nodig?

Welke gasdrukregelaar heb ik nodig? De kampeerspecialist van Midden Nederland vertelt het

 

Misschien herken je het wel: je bent op zoek naar een nieuwe gasbarbecue of kooktoestel, maar je hebt geen idee welke gasfles of drukregelaarsetje je hiervoor nodig hebt. Een gasdrukregelaar is van cruciaal belang om de juiste druk te regelen, zodat je aangesloten apparatuur veilig en efficiënt werkt. Gebruik je de verkeerde gasdrukregelaar, dan kunnen er zelfs gevaarlijke steekvlammen ontstaan. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Daarom is het essentieel om de juiste gasdrukregelaar te kiezen. Benieuwd welke gasdrukregelaar je nodig hebt? Lees verder om hier alles over te ontdekken!

 

Het Belang van de Juiste Gasdrukregelaar

 

De keuze voor de juiste gasdrukregelaarset hangt af van het apparaat dat je gebruikt en het type gasfles dat je hebt. Bij apparaten die op gas werken, wordt vaak aangegeven met hoeveel mbar ze werken. In Nederland is dit meestal 30 mbar, terwijl 50 mbar nog maar zelden voorkomt. Het is van vitaal belang om deze waarde te controleren, omdat het gebruik van de verkeerde gasdrukregelaar ernstige gevolgen kan hebben. Hier zijn enkele richtlijnen:

 

30 mbar:

 

  • Voor apparaten die op 30 mbar werken en worden aangesloten op Campingaz gasflessen (herkenbaar aan de blauwe kleur), is de gasdrukregelaarset G903 altijd nodig. Campingaz flessen hebben een andere aansluiting dan de groene/bruine gasflessen.
  • Als je een standaard gasfles van 5 kg hebt met een bruine/groene kleur en een apparaat dat op 30 mbar werkt, heb je een keuze tussen de gasdrukregelaarset G-901 of G-909. Het verschil tussen deze twee is de aansluiting: de manier waarop de gasslang aan het apparaat wordt bevestigd. De G-909 is nodig als je apparaat een schroefaansluiting heeft, terwijl de G-901 geschikt is voor een slangpilaaraansluiting.

 

50 mbar:

 

  • Als je apparaat op 50 mbar werkt, heb je de gasdrukregelaarset 50 mbar nodig. Deze gasdrukregelaar werkt met groene gasflessen van 2,5 – 5 en 11 kg. Apparaten die op 50 mbar werken, zijn in Nederland zeldzaam geworden, maar in Duitsland zijn ze nog gebruikelijk. Houd hier rekening mee als je in Duitsland op vakantie gaat of van plan bent om daar een gasapparaat aan te schaffen. De meeste Duitse apparaten op 50 mbar hebben een schroefaansluiting.

Aansluitingstype:

 

De keuze van de juiste gasdrukregelaar hangt ook af van het aansluitingstype van je apparaat:

 

Schroefaansluiting:

 

Als je apparaat een schroefaansluiting heeft, zoals afgebeeld, heb je een gasdrukregelaarset G-909 nodig.

 

Slangpilaaraansluiting:

 

Voor apparaten met een slangpilaaraansluiting, zoals getoond, is een gasdrukregelaarset G-901 vereist.

 

Combinatie van aansluitingen:

 

Sommige apparaten worden geleverd met zowel een schroefaansluiting als een slangpilaaraansluiting, bijvoorbeeld bij veel Gimeg kooktoestellen. In dit geval kun je een van beide sets gebruiken.

 

Gasdrukregelaar voor je camper of caravan

 

Houd er rekening mee dat de eerder genoemde gasdrukregelaars niet zijn toegestaan in caravans, campers of boten. Voor gasflessen in caravans en campers heb je een speciale drukregelaarset nodig met een afblaasventiel. Dit ventiel voorkomt dat gas in de leefruimte terechtkomt in geval van een gaslek. Voor een gasleiding van 8 mm kun je de Gimeg caravan drukregelaarset gebruiken. Sommige caravans en campers hebben echter een gasleiding van 10 mm, in dat geval dien je een losse drukregelaar en gasslang aan te schaffen.

 

Gasdruk begrijpen

 

Om de juiste gasdrukregelaar te kiezen, is het belangrijk om te begrijpen wat gasdruk betekent. Gasdruk wordt gemeten in bar of millibar (mbar) en geeft aan met welke kracht gas uit de gasfles wordt geduwd. Bij kampeerapparatuur zoals kooktoestellen, campingkoelkasten en campingkachels wordt meestal gewerkt met 30 mbar of 50 mbar.

 

30 mbar vs. 50 mbar, wat is het verschil?

 

30 mbar en 50 mbar zijn twee verschillende drukniveaus voor kampeerapparatuur. Het getal geeft de druk aan in millibar. 30 mbar is een lager drukniveau, terwijl 50 mbar een hoger drukniveau vertegenwoordigt. Deze drukniveaus hebben elk hun eigen toepassingen en voor- en nadelen. Je kunt het benodigde drukniveau aflezen op het fabrikantenplaatje van je kampeerapparaat.

 

Campingapparaten voor 30 mbar

 

Apparaten die werken op 30 mbar zijn meestal geschikt voor lichtere kampeertoepassingen, zoals draagbare kooktoestellen en campinglampen. Het voordeel van 30 mbar is dat het gasverbruik lager is. 30 mbar is de nieuwe standaard in Nederland en wordt hier het meest gebruikt.

 

Campingapparaten voor 50 mbar

 

Voor grotere kampeerapparatuur, zoals bepaalde grote gasgestookte koelkasten, campingkachels of oudere caravanverwarming, is soms nog steeds 50 mbar nodig. Deze apparaten hebben over het algemeen een hogere druk nodig om goed te kunnen functioneren. Dit soort apparaten verbruikt ook meer gas.

 

Je kunt een 50 mbar-apparaat vaak aansluiten op een 30 mbar drukregelaar, maar het kan leiden tot verminderde prestaties. De brander van het kooktoestel zal minder hard branden, de koelkast koelt minder efficiënt en de kachel zal minder warmte produceren.

 

Welke Drukregelaar Kiezen?

 

Bij de aanschaf van kampeerapparatuur op gas is het verstandig om apparaten te kiezen die op dezelfde druk functioneren om te voorkomen dat je steeds van drukregelaar moet wisselen.

Als je nog kampeerapparatuur op gas moet kopen, is het raadzaam om zoveel mogelijk 30 mbar-apparatuur aan te schaffen, aangezien dit de Nederlandse standaard is. Dit zorgt ervoor dat de meeste apparatuur in Nederland optimaal werkt.

Er zijn universele drukregelaars beschikbaar voor zowel Campingaz gasflessen als universele gasflessen (DIN). Afhankelijk van het type gasapparatuur dat je hebt, kun je kiezen tussen 30 mbar of 50 mbar drukverdelers.

 

  • Campingaz gasflessen: Deze herken je aan de bekende blauwe kleur en hebben een specifieke aansluiting onderaan de drukregelaar die je in de fles draait. Voor campinggas zijn zowel 30 mbar als 50 mbar drukverdelers beschikbaar. Kies de juiste op basis van je apparatuur.
  • Universele gasflessen (DIN): De meeste andere, vaak grotere gasflessen, zoals die van Benegas, IoW8 en standaard groengrijze DIN-gasflessen, hebben een universele aansluiting met de gaskraan aan de zijkant van de drukregelaar. Voor deze universele gasflessen zijn zowel 30 mbar als 50 mbar drukverdelers beschikbaar. Selecteer degene die overeenkomt met de vereisten van je kampeerapparatuur.

 

Met deze kennis ben je beter voorbereid om de juiste gasdrukregelaarset te kiezen voor je kampeeravonturen. Zo zorg je ervoor dat je veilig en probleemloos kunt genieten van heerlijke maaltijden en comfort op de camping.

 

Conclusie

 

Het kiezen van de juiste gasdrukregelaarset voor je kampeerapparatuur is van groot belang om de veiligheid te waarborgen en de optimale prestaties van je apparatuur te garanderen. Zorg ervoor dat je de drukvereisten van je apparaten begrijpt en de juiste aansluiting voor je gasfles kiest. Door de juiste gasdrukregelaarset te gebruiken, kun je zorgeloos genieten van je kampeeravonturen en heerlijke maaltijden bereiden op je gasbarbecue of kooktoestel. Veiligheid gaat boven alles, en met de juiste kennis ben je goed op weg naar een geslaagde kampeerervaring.

 

Heb je nog vragen over gasdrukregelaars of wil je meer weten over kamperen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze kampeerspecialisten staan klaar om je te helpen bij al je kampeerbehoeften.

 

30/29 mbar of 50 mbar, welke moet ik kiezen?

Als je de keuze hebt bij het aanschaffen van nieuwe kampeerapparatuur op gas, is het raadzaam om zoveel mogelijk 30 mbar-apparatuur te selecteren, aangezien dit nu de Nederlandse standaard is. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je kampeerapparatuur optimaal presteert in Nederland.

 

Op de camping kun je kiezen tussen gas uit zogenaamde ‘wegwerp cartouches’ of ‘gasblikjes’ en gasflessen. Over het algemeen ben je goedkoper uit als je wat langer of vaker kampeert en voor een gasfles kiest. Er zijn drukverdelers beschikbaar voor zowel 30 mbar als 50 mbar, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt op basis van je kampeerapparatuur.

 

  • Campingaz gasflessen: Deze herken je aan de bekende blauwe gasflessen in verschillende maten. Voor campinggas zijn er zowel 30 mbar als 50 mbar drukverdelers beschikbaar. Kies de juiste op basis van je apparatuur.
  • Universele gasflessen (DIN): Eigenlijk alle andere, vaak grotere, gasflessen, dus ook die van Benegas, IoW8 en standaard groengrijze DIN-gasflessen hebben een universele aansluiting waarbij de aansluiting op de gaskraan aan de zijkant van de drukverdeler zit. Voor deze universele gasflessen zijn zowel 30 mbar als 50 mbar drukverdelers te verkrijgen.

 

 

Met deze kennis en de juiste drukverdeler kun je met een gerust hart genieten van je kampeeravonturen, wetende dat je apparatuur veilig en efficiënt werkt.

 

Heb je nog vragen over gasdrukregelaars of wil je meer weten over kamperen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze kampeerspecialisten staan klaar om je te helpen bij al je kampeerbehoeften. Happy camping!

De waardering van dekampeerspecialist.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 132 reviews.