Skottelbraai

skottelbraai

De veelzijdige Skottelbraai: Meer dan alleen een barbecue

 

Laten we meteen een misverstand uit de weg ruimen: een skottelbraai is géén barbecue, en andersom geldt hetzelfde. Hoewel een barbecue voornamelijk bedoeld is voor het grillen van vlees, vis of groenten, is een skottelbraai veel meer dan dat. Het is in feite een modulair kooktoestel dat kan worden omgetoverd tot een barbecue, kookplaat, grill of paellapan. Met zijn veelzijdigheid heeft de skottelbraai een prominente plek veroverd in de wereld van camping en achtertuin koken.

 

De oorsprong van de skottelbraai ligt in Zuid-Afrika. De boeren daar gebruikten vroeger een oude ploegschaar boven een vuur om hun avondmaaltijd te bereiden. In de loop der tijd is deze ‘braai’ geëvolueerd tot een multifunctioneel gaskooktoestel. Met de juiste uitbreidingen kun je erop grillen, barbecueën, bakken, wokken en koken. Het basisidee van de skottelbraai is altijd hetzelfde gebleven: het gemakkelijk, snel en gezond bereiden van een complete maaltijd in de buitenlucht, waarbij het toestel eenvoudig kan worden gedemonteerd, ingeklapt en in een draagtas kan worden vervoerd.

 

Als we het hebben over skottelbraais, is het merk Cadac bijna synoniem geworden met dit kooktoestel. Hoewel er tegenwoordig meer merken zijn die skottelbraais aanbieden en er in het verleden pogingen zijn geweest om het succes van Cadac te evenaren, is er eigenlijk maar één echte skottelbraai: die van Cadac.

 

De oorsprong van de Cadac Skottelbraai ligt bij het bedrijf Cadac, dat oorspronkelijk gascilinders produceerde. Ongeveer zestig jaar geleden vertaalden ze het idee van de boeren om vlees op een ploegschaar te bereiden naar een schotel die kon worden aangesloten op een gasfles. De Skottelskaar Braai, later bekend als de skottelbraai, werd een enorm succes. In de afgelopen zestig jaar heeft Cadac niet stilgezeten. De skottelbraai is geüpgraded met functies zoals piëzo-ontsteking op de meeste nieuwe modellen, een anti-aanbaklaag op de bakplaat en een lichtere, compactere constructie die gemakkelijk kan worden vervoerd in een stevige draagtas. Bij De kampeerspecialist van Midden Nederland zijn de meeste onderdelen voor je skottelbraai verkrijgbaar.

 

Cadac onderscheidt vier hoofdtypes skottelbraais:

 

 1. De Skottelbraai: Dit is de basisversie bestaande uit een onderstel en een ‘skottel’ van gecoat en gehard emaille.
 2. De Leisure Chef: Deze is vooral geschikt voor thuisgebruik vanwege zijn gewicht en omvang, maar minder geschikt voor op de camping.
 3. De Carri Chef: Dit model kent meerdere varianten. De meest complete skottelbraai, de Cadac Carri Chef, bestaat naast de ‘basisbraai’ uit een barbecuerooster met vetopvang, een skottel, een pannendrager en een deksel met thermometer.
 4. De Safari Chef: Dit is de kleinere versie van de skottelbraai met inklapbare poten. Hoewel het dezelfde functies heeft als de Carri Chef Deluxe, is het lichter en compacter, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is op de camping.

 

Binnen deze hoofdtypes zijn er verschillende varianten en uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar. Bij De Wit Schijndel kun je terecht voor al deze opties en uitbreidingen. Als je meer informatie wilt, kun je altijd contact opnemen met De Wit Schijndel.

 

Enkele voordelen van de skottelbraai zijn:

 • Het biedt talloze mogelijkheden: je kunt erop grillen, barbecueën, bakken, wokken en met behulp van een pannendrager zelfs koken.
 • Het is gemakkelijk mee te nemen in een draagtas.
 • Het is ideaal voor zowel op de camping als thuis.
 • Er zijn veel uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar.
 • Het is gemakkelijk schoon te maken.

 

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan de skottelbraai:

 

 • Het is te groot voor kampeerders die de voorkeur geven aan lichtgewicht uitrusting.
 • Het is belangrijk om te beseffen dat een skottelbraai geen traditionele houtskoolbarbecue is.
 • Het is niet mogelijk om tegelijkertijd te koken, wokken en barbecueën op een skottelbraai.

Voor het schoonmaken van de skottelbraai wordt afgeraden om schuurmiddelen en schuursponzen te gebruiken. Meestal is heet water en wat afwasmiddel voldoende. Je kunt de skottel eventueel een nacht laten weken en de volgende ochtend het bakvet wegvegen. Het barbecuerooster kan worden schoongeveegd met een sopje of een nacht buiten in nat gras worden geweekt.

 

Cadac biedt een speciale Barbecue Cleaner aan voor het reinigen van de zwarte geëmailleerde onderdelen van de skottelbraai. Er zijn ook andere reinigingsmiddelen op de markt die handig kunnen zijn als andere methoden niet werken.

 

Bijna alle onderdelen van de skottelbraai, behalve de branderpan en het rooster van bepaalde modellen, kunnen in de vaatwasser worden gereinigd.

 

Om de skottel van de braai af te dekken tijdens het bakken of koken, wordt anti-aanbakfolie (non-stick liner) gebruikt. Deze folie is herbruikbaar en gemakkelijk afwasbaar, ook in de vaatwasser. Olie of boter is in principe niet nodig bij het gebruik van de folie. Daarnaast voorkomt de folie dat voedsel aan de skottel blijft plakken, waardoor het schoonmaken minder tijd en moeite kost. Het wordt aanbevolen om de folie op te rollen in plaats van op te vouwen bij het opbergen, om de levensduur te verlengen.

 

Het aansluiten van een skottelbraai werkt op dezelfde manier als andere gasgestookte kooktoestellen. Je kunt elke propaangasslang aansluiten en met de juiste drukregelaar kan de braai zowel op propaan- als butaangasflessen worden gebruikt. Merken zoals Cadac, Coleman en Weber leveren cartouches en gasflessen. Cadac biedt ook het lichtgewicht Power Pack aan, waarin twee blikken met een mix van butaan- en propaangas van 500 ml passen. Het is belangrijk op te merken dat de skottelbraai niet werkt met Campingaz, behalve de grote navulbare gasflessen.

 

Een vergelijkbaar product is de Campingaz Party Grill, hoewel deze compacter is dan een skottelbraai. Het is vooral geschikt voor het bereiden van kleine porties eten. Met de Campingaz Party Grill kun je grillen, bakken en koken. Op het vlakke deel van de plaat kun je een ei bakken en op het rooster vlees grillen. De Party Grill heeft een handige piëzo-ontsteking en wordt geleverd in een draagtas. Een optionele accessoire voor de Campingaz Party Grill is een grote bakplaat met anti-aanbaklaag.

 

Bij de kampeerspecialist kun je een selectie van skottelbraais in de winkel in Veenendaal bekijken. De ervaren adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Als je liever online winkelt, vind je bovenstaand een groot deel van het aanbod op internet.

skottelbraai

De waardering van dekampeerspecialist.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.1/10 gebaseerd op 59 reviews.