Onweer op de camping.

onweer op de camping de kampeerspecialist

 

In deze blog nemen we jullie mee in het onderwerp onweer. Hoewel we het allemaal liever niet mee maken als we op vakantie zijn soms hebben we pech en gebeurt het toch. We gaan het hebben over de veiligheid en wat tips om er door heen te komen. Als het onweert op de camping dan kan het flink spoken.

 

Wat is onweer ook alweer?

 

Onweer ontstaat volgens het KNMI wanneer snel stijgende warme lucht langs snel dalende koude lucht wrijft. Door deze wrijving worden de wolken elektrisch geladen. Het ontladen van deze elektriciteit naar de aarde of andere wolken, heet bliksem. Door de snel dalende koude lucht kan de temperatuur tijdens een onweersbui soms wel 10 tot 15 graden dalen. Daardoor willen mensen het liefst lekker in de warme tent of caravan blijven maar is dat wel slim?

 

Hoe gevaarlijk is onweer?

 

In Nederland slaat de bliksem zo’n 100.000 keer per jaar in en daarbij komen 1 à 2 mensen per jaar om het leven, 1000 wereldwijd. Twee van de drie personen die getroffen worden door de bliksem, overleven het ook gewoon. Hoewel iedere persoon er natuurlijk één te veel is, is de kans dat je in het verkeer omkomt vele malen groter dan dat je door de bliksem getroffen wordt.

 

Bij 12 seconden een veilig heenkomen zoeken

 

Het moeilijkste aan een onweersbui op de camping vind ik altijd: wanneer moet ik nu dekking gaan zoeken. Je wilt immers niet 3 uur lang in dat koude toiletgebouw staan te blauwbekken of opgevouwen in je auto zitten, terwijl je had kunnen slapen. Aan de andere kant wil je ook niet midden in een onweersbui over een open veld rennen naar datzelfde toiletgebouw. Een goede leidraad is: wanneer er minder dan 12 seconden zitten tussen bliksem en donder – iets meer als je ver van de schuilplaats af staat – is het tijd om een veilige plek op te zoeken.  Omdat de snelheid van licht sneller is dan die van geluid, zie je bliksem eerder dan dat je het hoort. Geluid legt 1000 meter af in 3 seconden. Als er dus 12 seconden tussen de flits en de knal zitten, is het onweer op ongeveer 4 kilometer afstand. Je hebt dan nog voldoende tijd om een veilige plek op de camping op te zoeken.

 

Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert?

 

Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.

 

Onweer in een vouwwagen: Hoewel over vouwwagens verschillende verhalen de ronde doen omdat je in een soort kooiconstructie zou slapen, geldt ook hier dat een vouwwagen geen bescherming biedt. Bij onweer moet je dus een veilige plek opzoeken.

 

Onweer in een caravan: Caravans zijn een ander verhaal. Wanneer de constructie van de caravan voor het grootste deel van staal of aluminium is, dan ben je redelijk veilig. De caravan zal de bliksem geleiden en in de grond laten verdwijnen. Is de opbouw grotendeels van polyester, dan moet je wel een veilig heenkomen zoeken.  Voor caravans zijn er wel aardingspakketten te koop maar ik heb nog niet kunnen vinden waar. Zo’n aardingspakket werkt als een soort bliksemafleider en zou ook op een polyester caravan gemonteerd kunnen worden.

 

Onweer in een camper: Voor campers gaat hetzelfde op als voor caravans. Bij steeds meer campers en caravans die van kunststof gemaakt worden, zie je echter dat de binnenkant van aluminium is, zodat deze toch nog geleidt. Is je camper van kunststof, maar is deze half integraal of heeft hij een alkoof ,dan kun je uiteraard altijd nog in de cabine gaan zitten en niets aanraken. Daar zit je het veiligste

 

Wat te doen bij onweer op de camping?

 

Als je in een tent of vouwwagen kampeert is de beste optie schuilen, kampeer je in een caravan of camper, ook dan zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Deze tips helpen:

 

  1. Heb een plan: Bespreek van tevoren met je medekampeerders wat jullie doen bij onweer. Zo voorkom je dat je zelf of jouw kinderen in paniek raken en weet iedereen wat hij moet doen bij onweer.
  2. Houd het weer in de gaten: In het geval van onweer zegt het weerbericht of de bliksemradar vaak niet zo veel. Lokaal kunnen er grote verschillen zijn. Houd dus het weer om je heen zelf in de gaten en begin de afstand te tellen zodra je de eerste flitsen ziet. Dan weet je of het onweer naar je toekomt of van je afgaat.
  3. Schuilen: Op tijd, dus voordat het onweer op minder dan 3 kilometer afstand is, kun je het beste een veilig onderkomen opzoeken. De beste plaatsen hiervoor zijn je auto (die heeft een kooi van Faraday) of een gebouw zoals de receptie, het restaurant of het toiletgebouw.
  4. Zet de auto bij de tent: Wij kamperen vaak op campings waar je de auto niet bij de tent mag zetten. Wordt er onweer verwacht in de nacht dan zetten we hem vaak toch in de buurt neer, zodat we daar veilig en warm kunnen schuilen in de nacht.
  5. Elektriciteit afsluiten: Gebruik je een elektriciteitsaansluiting, zorg dan dat je de campingstekker die zo vroeg mogelijk afsluit. Er zijn ook speciale campingsstekkers met aardlekschakelaar die je kunt gebruiken. Datzelfde geldt voor een eventuele wateraansluiting. Vaak is er in die draden en slangen ijzer verwerkt wat de bliksem kan geleiden.
  6. Ga niet douchen: Misschien een beetje overbodig, maar ga niet zoals deze jongen douchen met onweer op de camping. Ook het douchewater kan elektriciteit geleiden.
  7. Klap (schotel)antennes in: Hoe minder dingen uitsteken van je caravan of camper, hoe kleiner de kans op inslag. Ook dit moet je zo vroeg mogelijk doen. Midden in een onweersbui kun je het maar beter laten zitten.
  8. Kies de juiste plek: Dit is een beetje een valse tip, want een juiste plek is er eigenlijk nooit bij onweer. Hoge bomen kunnen als bliksemafleider dienen, maar als de bliksem er inslaat, wil je er echt niet onder staan. Op het open veld heb je geen bomen, maar ben je zelf wel een groter doelwit. De beste plek is dus dicht bij een veilige schuilplek. Dat kan de auto zijn of een gebouw.

 

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en informatie. Natuurlijk kun je op het internet zelf ook nog dingen uitzoeken en opzoeken. Ook hebben we in onze winkel een hele hoop spullen die kunnen helpen om veilig te zijn met onweer. Kom je gezellig langs voor een bakje koffie ?

 

Met de vriendelijke groeten van het hele team van de kampeerspecialist.

de kampeerspecialist onwee
De waardering van dekampeerspecialist.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.1/10 gebaseerd op 125 reviews.