Gasslang vervangen

blog gasslangen de kampeer specialist

Gasslang vervangen

Hallo kampeerders deze week gaan we het hebben over de gasslangen hoelang kunnen ze mee, wanneer moet je ze vervangen. Je camping gasslang gaat niet eeuwig mee. Logisch natuurlijk, maar het is wellicht wel iets wat je snel vergeet te vervangen terwijl het wel heel belangrijk is. En hoe doe je dat? In deze blog proberen we je zo veel mogelijk uit te leggen.

 

We beginnen met de mededeling over de 2 datums die op de gasslangen staan. De een is namelijk de productie datum dus schrik er niet van en gooi niet gelijk je nieuwe gasslang weg maar kijk eerst even wat de andere datum aangeeft. De productie datum ligt vaak in het verleden. Maar er kan  op de gasslang bij de houdbaarheidsdatum staan: to be replaced before, maar kan het ook zijn dat er alleen één datum genoemd staat. Mocht je twijfelen dan kun je het altijd navragen bij het verkooppunt van de gasslangen. Kijk dus altijd goed naar de datums kom je er niet uit. We helpen je graag in onze mooie winkel met een heerlijk bakje koffie er bij.

 

Er is geen duidelijke regel over wanneer je de camping gasslang precies moet vervangen. Zoals hierboven genoemd, staat op de gasslang een houdbaarheidsdatum. Vaak geven producenten van gasslangen een levensduur van 5 tot 10 jaar aan. Wij adviseren om je camping gasslang zeker eens in de vier jaar te vervangen. Zorg ervoor dat je de gasslang ieder jaar voor en na de vakantie controleert. Kijk of je scheurtjes ziet en gebruik een gaslekzoeker om eventuele lekkages op te sporen. Wanneer je ziet dat er scheurtjes zijn of dat de gaslekzoeker een lekkage aangeeft, is het verstandig om de slang direct te vervangen.

 

Dan komt het vervangen van de gasslang je hebt natuurlijk verschillende slangen dus we leggen de 2 meest voorkomende aan je uit.

De slang met klemmen:

Zorg er voor dat je de gasfles altijd goed dicht draait ook als je denkt dat er niks meer in zit kan er nog een beetje gas ontsnappen en dit wil je niet tijdens het vervangen van je gasslang.

Eerst draai je de gasklemmen los als je dit hebt gedaan kun je als het goed is makkelijk de slang van het koppelings stuk afhalen. Als je de oude er af gehaald hebt kun je de nieuwe op de zelfde manier er weer op zetten. Let goed op bij het vast zetten van de klemmen dat je ze niet te strak aandraait dit kan er namelijk voor zorgen dat er al scheurtjes ontstaan in de nieuwe slang.

 

De slang met schroefdraad:

Ook voor deze methode geld de waarschuwing draai de fles eerst goed dicht. Ook als je denkt dat de fles leeg is kan er een beetje gas ontsnappen.

Eigenlijk spreekt het voor zich je draait hem los en vast. Dit is de meest makkelijke manier om deze slang te gebruiken. We adviseren wel om met een tang even het laatste stukje goed aan te draaien.

 

 

 

Ook de gasslang die in je caravan of camper gemonteerd is, moet op zijn tijd vervangen worden. Ook hiervoor zijn geen wettelijke regels, maar BOVAG adviseert om de gasslang en drukregelaar iedere 2 jaar te (laten) controleren. Daarnaast adviseren ze om de gasslang met vaste koppeling na vier jaar te vervangen. Let goed op de houdbaarheidsdatum van de gasslang, maar kijk ook of de gasslang scheurtjes vertoond. Wanneer dit het geval is moet je hem direct vervangen.

Tijdens een BOVAG onderhoudsbeurt wordt de gasleiding in je caravan of camper onder druk gezet en gecontroleerd op lekkage. Dit kun je zelf ook testen met een gaslekzoeker spray. Je kunt ervoor kiezen om bij een garage de gasslang te laten vervangen, maar je kunt het ook zelf doen. Afhankelijk van de aansluiting kun je dat doen op een van de twee manieren die hierboven zijn uitgelegd.

Zorg er dus voor dat je iedere vakantie de gasslang en gasdrukregelaar even controleert en tijdig vervangt. Zo weet je zeker dat er geen vervelende ongelukken ontstaan.

 

We willen jullie natuurlijk allemaal graag terug zien voor een heerlijk bakje koffie in onze winkel en we helpen je graag als je ergens vragen over hebt. Zoals bijvoorbeeld de gasslang.

 

Hopelijk hebben jullie wat aan deze blog en hebben we jullie kunnen helpen.

 

We wensen jullie een hele fijne week en veel kampeer plezier

 

Groetjes van het hele team bij de kampeer specialist.

 

de kampeerspecialist veenendaal

De waardering van dekampeerspecialist.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 132 reviews.